Kultúrális antropológia

Kultúrális antropológia

Közös örökségünk az a szimbólum- és fogalomrendszer, amelyet zsinórmértékként használunk életvitelünkhöz. A fogalmak azonban mindenkinek mást jelenthetnek.

A kultúra, a társadalmi szimbólumok és viselkedési normák rendszere hasznos ugyan, de szükséges ezeknek a szimbólumoknak, eszméknek és viselkedésmintáknak megfelelő gyakorlati értelmezést adni ahhoz, hogy mindennapi életünkbe beépíthessük, és a gyakorlatban is hasznosíthassuk azokat. Olyasmi ez, mint amikor a Herendi porcelánnal terítünk anélkül, hogy aggódnánk, hogy eltörik, de még inkább anélkül, hogy erre különösebb kiemelt alkalom lenne. Merjük használni értékeinket „csak úgy”, természetesen és spontán módon! De számos korlátozó félreértést okoz például az illemszabályok egyenlőtlen ismerete, vagy figyelmen kívül hagyása is.

A haragtalan úgy tanítja az illemet, hogy megmutatja az egyes szabályok gyakorlati hátterét, illetve megtanít eligazodni a napjainkban keletkező, vagy régen megszűnt, de fogalmi szinten feleslegesen bebetonozott illendőségekbe. Gyakorlati tippeket adunk kapcsolataidban történő viselkedéshez, valamint ahhoz, hogy pontosan értsd mások gesztusait. Meg fogsz lepődni, milyen ellenállhatatlan leszel, ha eligazodsz a “szokásjogban”!