Szociálpszichológia

Szociálpszichológia

Használjuk ki mindazokat az életjavító előnyöket, amelyeknek lehetőségét évezredekkel ezelőtt a kezünkbe adta az egyénekből szerveződő társadalom.

Emberek vagyunk, társadalomban élünk, különböző ismérvek alapján szerveződő csoportokhoz tartozunk. Betartjuk a társadalom, a mikrokörnyezetünk közmegegyezéseit, igyekszünk megfelelni a csoportunk egyedi elvárásainak. Szerepeket alakítunk, játszmákat játszunk. Miért ne tennénk mindezt tudatosan? Lelkileg-érzelmileg értjük egymást, a haragot az hozza, amikor félreértelmezzük az íratlan szabályokat. A társadalom nem magától alakult ki és nem véletlenül formáltuk olyanná, amilyen.

A haragtalan segít átlátni a társadalmi elvárásokat, és tippeket ad, hogyan “építsük magunkat” úgy, hogy ezeket az elvárásokat ne kiszolgáljuk, hanem a saját “érvényesülésünk” szolgálatába állítsuk. Lefordítjuk élményszintre az olyan fogalmakat, mint például a “társadalom hasznos tagja”. Tisztázzuk a saját szerepeidet, azokat a csoportokat, amelyekhez tartozol, vagy szeretnél tartozni, rávilágítunk azokra a játszmákra, amelyeket feleslegesen játszol, vagy felhívjuk a figyelmedet azokra, amelyeket nem érdemes elkerülni.